Chiara's favoriete gezonde producten

26-08-2020

Wat heb ik altijd in huis?

Soms heb ik van die dagen dat ik geen zin heb om boodschappen te doen. Omwille van deze reden heb ik mijn eigen gezonde voorraad aangelegd. Zo heb ik altijd iets in huis en kan ik met een aantal producten een gezonde maaltijd klaarmaken.

Vandaag deel ik met plezier mijn favoriete gezonde producten die ik altijd heb staan. Deze zijn natuurlijk passend bij mijn levensstijl. Vooraleer je je voorraad aanlegt is het belangrijk om eerst na te gaan wat bij je eigen levensstijl past.

Mijn favoriete producten

1. HAVERMOUT
Havermout gebruik ik iedere dag voor het maken van verschillende gerechten zoals havermoutpap, pancakes, granola of als basis voor gebak zoals koekjes of cake of ik verwerk havermout in smoothies. Havermout bevat veel voedingsvezels en trage suikers waardoor je voor een lange tijd voldoende energie hebt.

2. VOLKOREN PASTA, RIJST, QUINOA EN COUSCOUS
Ik ben een enorme liefhebber van deze deegwaren. Ik kies altijd voor de volkoren variant omdat deze meer vezels bevatten. Hierdoor schommelt je bloedsuiker minder en behoud je langer een verzadigend gevoel.

3. BLOEM- EN MEELSOORTEN
Ik heb een aantal verschillende bloem- en meelsoorten staan in mijn kast.

  • Haverbloem
  • Speltbloem
  • Volkoren bloem

4. CRACKERS, RIJSTWAFELS EN WRAPS
Af en toe vergeet ik om brood te halen waardoor deze perfect passen in mijn voorraad. Deze zijn ook ideaal ter afwisseling voor een broodmaaltijd of als tussendoortje.

5. PINDAKAAS
Pindakaas vind ik heerlijk om te verwerken in mijn ontbijt. Ook ben ik fan van rijstwafels of crackers besmeerd met pindakaas als tussendoortje.

6. NOTEN, ZADEN EN PITTEN
Ongezouten noten (gezonde vetten), zaden en pitten heb ik altijd in huis. Ik eet ze als snack of verwerk ze in mijn ontbijt, slaatjes of andere gerechten. Noten kan je het best bewaren in een goed afgesloten doos in de koelkast.

7. PEULVRUCHTEN
Peulvruchten heb ik standaard in huis aangezien ik geen vlees eet. kikkererwten en linzen zijn een ideale vleesvervanger omdat deze vol eiwitten zitten. Ik verwerk deze in verschillende gerechten zoals hummus, rode bietenwrap, vegan chocomousse, etc. Je kan deze zowel droog als in bokaal aankopen.

8. TOMATENBLOKJES OF PASSATA
Dit gebruik ik heel vaak als basis voor pastagerechten, ovenschotels of soepen.

9. EIEREN
Eieren zijn ideaal om te vermengen met de restjes groenten uit de koelkast. Denk hierbij aan een lekkere en gemakkelijke quiche, shakshuka of simpelweg een toast met ei en champignons. 

10. BEVROREN FRUIT EN GROENTEN
De voorkeur geef ik het liefst aan verse producten. Indien ik geen verse groenten of fruit in huis heb, gebruik ik er uit de diepvries (beter uit de diepvries dan geen😉).

  • Groenten: erwten, spinazie
  • Fruit: mango, frambozen, blauwe bessen, granaatappel

11. KRUIDEN
Mijn kruidenrekje is volgepropt met veel verschillende potjes en flesjes. In ieder gerecht gebruik ik een heleboel kruiden om mijn gerecht smaakvol te maken. Kruiden geven niet alleen smaak aan je gerecht maar hebben ook een heleboel gezondheidsvoordelen. Zelf ga ik matig om met het gebruik van zout en kruid liever met peper, tijm, basilicum, peterselie, enzovoort. Aangezien ik heel wat kruiden gebruik heb ik sinds een aantal maanden ook mijn eigen kruidentuin. Hierdoor heb ik altijd verse kruiden in huis.

12. OLIJFOLIE, ARACHIDEOLIE, ZONNEBLOEMOLIE EN VLOEIBARE MARGARINE
Vetstoffen. Ik kies voor een combinatie van verschillende oliën en vetten. Voor het bakken gebruik ik olijfolie of vloeibare margarine. Ik wissel deze altijd af zodat ik niet dagelijks dezelfde voedingsstoffen binnenkrijg. Om aan lage temperaturen (180°C) te bakken (oven of pan) kies ik voor een milde extra vierge olijfolie. Voor het maken van granola gebruik ik arachideolie omdat deze sterk verhit mag worden. Voor gebak en desserts gebruik ik zonnebloemolie omdat deze olie neutraal is van smaak.

De laatste tijd is het gebruik van kokosolie een echte hype geworden. Ondanks deze hype gebruik ik deze zelf niet. Kokosolie is namelijk rijk aan verzadigde vetten (= ongezonde vetten).


Een goede voorbereiding is het halve werk✌! Veel succes met het aanleggen van jullie eigen gezonde voorraad ãƒ„

© 2020 Foodbalance Chiara
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin